Fotókiállítás Máriapócson

Szeptember 29-én a Máriapócsi Nemzeti Kegyhelyen volt a KÁMME “Keresztény ünnepek” című fotókiállításának megnyitója az Emmánuel Zarándokközpont földszinti termében.

Ezen a napon volt a kárpátaljai római katolikusok zarándoklata a kegyhelyen. Megnyitó beszédében Keresztes Dénes, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnökhelyettese kiemelte, milyen nagy öröm számára, hogy a Kárpát-medence határon túli elcsatolt területein élő és alkotó fotósok anyagából éppen ezen napon nyílhat meg ez a kiállítás, ami más területek mellett kárpátaljai fotósok munkáját is tartalmazza. Elmondta, hogy a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány pályázatára érkezett képek közül szakmai zsűri díjazta és válogatta ki az itt látható 28 fotót, amelyek a pályázati kiírásnak megfelelően a négy nagy keresztény ünnepkör – mindenszentek és halottak napja, advent és karácsony, nagyböjt és húsvét, valamint pünkösd köré csoportosulnak. Kiemelte: az alkotók azt mutatták be, hogy a mindennapok életében hogyan tükröződik az Isten jelenléte, keresztény és nemzeti hagyományaink ápolása és őrzése.

A kiállítás megnyitóján jelen volt Majnek Antal nyugalmazott munkácsi megyéspüspök is. Elmondta, hogy “...a Mindenszentek és a halottak napja, ez a két ünnep összefogja az egész létünket… Én, ha egy szóval lehetne összefoglalni, azt mondanám, hogy ÉLET. Vagy inkább azt, mondanám először, hogy Isten. Isten az élet ura, Isten életpárti, mondjuk mi magunknak is, másoknak is. És békepárti. Ezt mondjuk magunk közt. Most már egyre hangosabban és örömmel halljuk a visszhangot több helyről is a világból. Ezek a nagy ünnepek a létünk kezdetétől a halálig, és azon túl, az örök életben, a mindenszentek birodalmában. Ezt valóban nehéz képekben összefoglalni. Mégis meg-megállunk egy kép előtt, az minket fölfelé emel, a nagy Titokhoz: miért vagyunk ezen a világon, mi az Úristen terve itt velünk, mi az élet értelme. Azt is felfedezzük az egyik képen, hogy a halált nem az Úristen találta fel, az a sátán irigysége miatt jött, és akármennyire is próbál uralkodni a pusztító, a halál angyala, mégis az élet erősebb. Különös az a kép, ahol a sírkövet körül öleli és túlnő rajtra a fa, mintegy az élet fája. Köszönjük szépen ezt a kiállítást itt, a virrasztásunk elején… A fotó a valóságot mutatja nekünk: az Úristen jelen van az ő teremtményeiben, a teremtett világában és tükrözi az Ő szépségét, az igazságát. Köszönjük szépen!

Szöveg: Keresztes Dénes
Borítókép: Kurmai Sándor