Krisztus keresztje nekünk az Isten ereje

A KÁMME Alapítvány 2019-ben indította el útmenti keresztek felújítását megcélzó programját, melynek keretében 15 Kárpát-medencei kereszt került felújításra. A projekt keretében film készült az erdélyi Kászonban zajló keresztfelújítási munkálatokról, melynek során a kászoni székelyek csodálatos összefogásról tettek tanúbizonyságot. A virtuális bemutató segítségével nemcsak a restaurálás folyamatába nyerhetünk bepillantást, hanem megismerhetjük a kászoniak világát is.

„A magyar nép ősi világnézetét nyomokban őrző, a Kárpát-medence keresztény hagyományaira emlékeztető útmenti keresztek felújítására irányuló program szimbolikus jelentőségű, mert az összefogó magyar közösségek nemcsak felújítanak, hanem önmagukat újítják meg akkor, amikor az útmenti keresztjeiket megőrzik, újrateremtik. Ezzel mintegy kapaszkodóként lelki útjelzőket állítanak, hogy az az útszéli keresztfa valódi életfává változzon, a hit, remény és szeretet erényében tovább élő, összetartó, ősei örökségét megbecsülő, és itt, Erdélyben, Székelyföldön a keresztény magyarok, a Kászon széken élő konok székelyek soha el nem pusztuló életfájává nemesüljön. Mert Krisztus keresztje nekünk az Isten ereje!” (részlet a filmből)

A koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt az eredetileg tervezett fotótárlat helyett az anyagot rendhagyó kisfilmbe rendezve tesszük közkinccsé.

A filmet írta, rendezte, narrálta: Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész

Zene: Kovács Nóri, Üsztürü Zenekar

A kászoni keresztfelújítás fotóit készítette: Steigerwald Tibor

A filmet készítette, szerkesztette: Kötő Roland

A felújítási munkálatokat a Magyar Kormány támogatta.

Fogadják szeretettel!