Esterházyak nyomában

Régi tervünk volt, hogy tiszteletünket tegyük Esterházy János földi maradványainál és találkozhassunk az ő emlékét ápoló alsóbodoki KÁMME partner közösségével. Az út megtervezésénél szerepet játszott, hogy eljussunk az egyik előző évi KÉSZ programunk, a Csámpai Ottó előadása során megismert Vezekényi csata helyszínére is.

Szeptember 6.-án reggel indultunk Nyitrára, ahol a vár bejárása során megszemléltük a Zoborhegyi milleniumi emlékmű helyét. A Vezekényi csata színhelyén az emlékmű felkeresésében vezetőnk id. Csámpai Ottó volt, aki az Esterházy kastélyban KÉSZ előadást tartotta 2022 december 7.-én. Meghatottan helyeztük el az emlékezés koszorúját a háromszázhetven évvel ezelőtt lezajlott, dicső ütközet helyszínén, ahol a magyar történelemben meghatározó szerepet játszó Esterházy nemzetség négy ifjú sarja is elesett.

Első alsóbodoki programunkon a települést képviselők részvételével Szalai Gábor atya, korábbi Tata-tóvárosi plébános áldotta meg a KÁMME támogatásával felújított keresztet, ezt közös ebéd követte. A millenium idején a Zoborhegyen felállított emlékmű maradványainak megtekintése után Izing László projektkoordinátor a KÁMME fotókiállítást nyitotta meg, ahol lehetőség adódott a helyiekkel való találkozásra. Dr. Csámpai Ottó méltatta Esterházy János életművét, majd az alsóbodokiakkal közösen a mártír felvidéki politikus hamvai feletti kápolnában a szentmisén vettünk részt.

Izing László
Tatai KÉSZ-csoport

A program megvalósulását a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatta.