KÁMME-konferencia

A nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola adott otthont a KÁMME Alapítvány által szervezett konferenciának 2023. szeptember 15-17. között. Az eseményen részt vettek az alapítvány határon túli együttműködő partnerei, valamint számos magyarországi KÉSZ-csoport.

Az alapítvány 2017-es létrejötte óta a magyarság megerősítéséért dolgozik, szerteágazó evangelizációs tevékenységet végez a Kárpát-medencei magyarság körében. Az elmúlt évek hálózatépítő munkája eredményként jelenleg több mint 20 határon túli szervezettel és keresztény-keresztyén csoporttal folytatunk együttműködést, amelyek közül 11 partner vett részt a hétvégén megrendezett konferencián. A magyarországi és határon túlról érkezett vendégeket a KÁMME Alapítvány kuratóriumi elnöke dr. Zachar Péter Krisztián és Tóth Ernő, az alapítvány projektvezetője, a konferencia házigazdája köszöntötte. 

A konferencia áhítattal vette kezdetét, amelyet a Válaszúti Református Egyházközség lelkésze, a KÁMME Ifjúsági Műhely oszlopos tagja, Nagy Tibor vezetett. Ezt követően a konferenciára érkezett együttműködő parterek bemutatkozására került sor, ahol megismerhettük a határon túli keresztény szervezetek működését, kapcsolódását az alapítványhoz, valamint jövőbeli terveit.

Nagy megtiszteltetés volt a konferencia szervezői és résztvevői számára, hogy dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó asszony az idén is elfogadta a KÁMME Alapítvány meghívását, és előadást tartott a határon túli területek autonómiájának lehetőségeiről, a kisebbségi kérdés hosszútávú és békés megoldásának lehetséges forgatókönyvéről.

Minden magyar számít – hangzott el előadásában. Kifejtette: “ebben benne van az is, hogy mi számítunk mindenkire, aki a világban bárhol él, ugyanakkor a világban bárhol él magyar, ők is számíthatnak ránk”. Nemcsak közösségben, hanem egyénenként is, hiszen a kormány nemcsak erkölcsi, hanem anyagi támogatással is segíti a magyar közösségeket, fiatalokat a nyelv, a kultúra és a magyar hagyományok elsajátításában – mondta.

Szili Katalin hozzátette, “ez adja az identitásunkat, azt az önazonosságot, amely alapján azt mondjuk, hogy magyarok vagyunk, hiszen gondolkodásunkban, nyelvünkben, kultúránkban ez az, ami összeköt bennünket”. A miniszterelnöki főtanácsadó hangsúlyozta, a kormány számára kiemelten fontos a szülőföldön élés és boldogulás biztosítása is.

Az alaptörvényt idézve kiemelte, Magyarország felelősséget visel a határon kívül élő magyarságért, hogy megőrizze “a részekre szakadt nemzetünk szellemi és lelki egységét, önazonosságunk védelme az állam alapvető kötelessége”.

Közölte: Magyarország elősegíti a határon túl élő közösségei fennmaradását, fejlődését, támogatja a magyarságuk megőrzésére irányuló törekvéseiket, emellett egyéni és közösségi jogaik érvényesülését. Forrás: MTI

Előadása után Szili Katalin Keresztes Dénessel, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnökhelyettesével megnyitotta a KÁMME Alapítvány Keresztény ünnepek c. fotókiállítását, amely a „Kárpát-medencei keresztény alkotóművészet támogatása” projekt keretében 2020 decemberében meghirdetett fotópályázat anyagából készült. A fotókiállítás szeptember 30-ig megtekinthető a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola aulájában.

A konferencia folytatásaként a résztvevők interaktív, kiscsoportos előadásokon vettek részt négy különböző témakörben, ahol szó volt a partnerek egymáshoz való kapcsolódásának módjáról, a személyiség kiteljesedésről, ezen a belül a generációk együttműködéséről, valamint az eljövendő békés időszakról és az azt követő újra fellendülésről.  

A közös munka után a résztvevőknek lehetőségük nyílt megtekinteni a Magyarországon egyedülálló Görögkatolikus Múzeumot, amely a vallásgyakorlat tárgyi kultúráján keresztül mutatja be a görögkatolikus egyház négy évszázadának történetét.

A KÁMME-konferencia záróprogramja a Szabó Dénes karnagy úr által vezetett Cantemus Gyermekkar előadása volt, amely felejthetetlen élményt nyújtott minden résztvevő számára.

Reményeink szerint a konferencia hozzájárult a KÁMME Alapítvány célkitűzéseihez, legfőbbként a partnerszervezetink anyaországgal való és egymás közötti sokoldalú kapcsolatok fenntartása terén.

Ezúton is köszönjük minden kedves vendégünknek, hogy megtiszteltek minket jelenlétükkel!

Résztvevők:

Keresztény Értelmiségi Kör – Vajdaság
Keresztény Értelmiségi Kör – Drávaszög
Rimaszombati Katolikus Kör – Felvidék
Egyesület a Keresztény Nemzeti Értékek Megmaradásáért – Felvidék
Perbenyiki Ifjúság – Felvidék
Beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége – Kárpátalja
Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet – Kárpátalja
Ében Haézer Egyesület – Erdély
Kallós Zoltán Alapítvány – Erdély
Válaszúti Református Egyházközség – Erdély
Szent Teodóra Közösségi Központ Nonprofit Egyesület – Partium
Jánoshalmi KÉSZ-csoport
Hajdúszoboszlói KÉSZ-csoport
Törökbálinti KÉSZ-csoport
Nyíregyházi KÉSZ-csoport
Újfehértói KÉSZ-csoport

A program megvalósulását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.