Válaszúton a békésiek

A Kallós Zoltán Alapítvány a mezőségi szórványmagyarság egyik összefogója a román többség által lakott Kolozs megyében. Feladatuk a megmaradt magyarság egybegyűjtése, megerősítése, magyar önazonosságának segítése. A békési KÉSZ-csoportunk látogatási célja az alapítvány missziós munkájának megismerése, valamint anyagi és közösségépítésük támogató megsegítése.  A pénzadományok mellett könyv, ruha, és édesség adományokkal is segítettük az ottaniakat. Gimnazistákat is vittünk magunkkal: voltak közöttük, akik első alkalommal tapasztalhatták meg a székelyföldi magyarok csodálatos vendégszeretetét, ismerhették meg a nehéz sorsú emberek életét, a határon túlra szakadt magyarok nehézségeit és életük szépségeit, a magyarság megélésének küzdelmeit, jelenünk és múltunk nagyságait. Új kapcsolatok, barátságok szövődtek.

December 8-án a kora reggel indultunk útnak és délután 14 órára érkeztünk meg Válaszútra. A csomagok lepakolása, a szállás elfoglalása és a bőséges és ízletes ebéd elfogyasztása után megtekintettük a Kallós Zoltán néprajzi gyűjtésének helyet adó múzeumot. Esteledve felkerestük a válaszúti református templomot, ahol nagytiszteletű Nagy Tibor lelkipásztor beszélt a település és az egyházközség múltjáról és jelenéről. Ezt követően – igaz, csak kívülről, még nem adták át hivatalosan- megnéztük a felújított Bánffy- kastélyt. A vacsorára megtisztelt bennünket a parókus úr; és éjszakába nyúlóan beszélgettünk.

A szombati nap reggeli után Székre látogattunk el, ott megtekintettünk egy eredeti állapotban fennmaradt tisztaszobát, közelről megnézhettünk, felpróbálhattunk 1-1 ruhadarabot. Megtekintettük a 13. században épült, ma a református gyülekezet tulajdonában lévő templomot, a középkori freskótöredéket és a szép konfirmandus ajándék szőtteseket. Ezután ellátogattunk Erdély legnagyobb, természetvédelmi oltalom alatt álló nádasához. Visszatérve Válaszútra, az ebédet követően a helyi magyar közösség által szervezett adventi vásáron vettünk részt és vásárolhattunk helyi termelők portékáiból, majd a délutánt Kolozsváron töltöttük. A főtérre vezető úton emblematikus helyeken álltunk meg (Református Kollégium, Farkas utcai református templom, az egyetem épülete) A főtéren és környékén megtekintettük a magyar történelem fontosabb emlékhelyeit (Mátyás szobor, Mátyás szülőháza, Szent Mihály templom).

Vasárnap, reggeli után, szomorúan, de hálatelt szívvel búcsúztunk el vendéglátóinktól, és hazafelé vettük az utunkat. Az utazásunkon 20 fő vett részt, a kint tartózkodásunk során az elsőtől az utolsó percig élvezhettük a válaszútiak vendégszeretetét: étellel, itallal, szállással, meleg öleléssel fogadtak mindannyiunkat. Istennek legyen hála értük.

Köteles Zoltán
Békési KÉSZ-csoport elnöke

A program megvalósulását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.