Nyíregyházán fogadták a KÁMME fotókiállítását

Február 4-én nyílt meg a KÁMME Csíksomlyó és Kárpát-medencei Keresztény Értékek c. fotókiállítása a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán. Budapest és Nagykároly után immár a harmadik helyszínre érkezett a 28 fotóból álló tárlat.

A KÁMME és a KÉSZ képviseletében Keresztes Dénes, a KÉSZ elnökhelyettese üdvözölte a megjelenteket. Megnyitó beszédében Kaszásné Tóth Judit magyartanár, honismereti vezető a fotók palimpszesztként való szemlélésére invitálta a látogatókat:

“De mi is a palimpszeszt? Olyan pergamen vagy papirusz, melyről az eredeti szöveget gondosan kivakarták, hogy a ritka és drága hordozóanyagra új írás kerülhessen. Korunk modern technikái, pl. az infrafényezés segítségével azonban lehetővé vált a felszín alatti szöveg feltárása. Így érdemes nézni a fotókat is, hiszen biztosak lehetünk benne, hogy a felszíni rétegük mögött ott rejtőznek a fotóművész élményei, benyomásai, a történelem, emberi kapcsolatok, sőt a kiállítás látogatóiban feléledő emlékek. Tárjuk fel tehát a fotók mélyebb rétegeit, akárcsak a régészek, a restaurátorok a középkori templomok freskórétegeit!”

Különböző nézőpontok alapján nézhetjük végig tehát a kiállítást: a fotókban felfedezhetjük múltunk művészettörténeti, kultúrtörténeti emlékeit, vagy a fotókon szereplő templomokra mint hatalmas változások tanúira is tekinthetünk. De szemlélhetjük a fényképeken a fények játékát is, vagy megközelíthetjük a kiállítás képeit az ünnepek felől is. 

“A kiállított fotók felszíne mögül élmények, hitvallás tárul elénk, szemléljük hát és lássuk meg a jelenvalót!” – zárta megnyitó beszédét Kaszásné Tóth Judit.

Bíró Sára Gyöngyvér: Székelyderzsi palimpszeszt