Útikalauz

A trianoni trauma századik évfordulója kapcsán kísérletet tettünk arra, hogy együttműködő partnerszervezeteink segítségével összegyűjtsünk 100 olyan határon túli történelmi célpontot, melyek a vallási turizmus és magyarságtudatunk szempontjából meghatározóak.

Ennek eredményét tesszük itt közkinccsé egy online lapozható útikönyv formájában.

Szerény lehetőségeinkhez képest ezzel a gyűjteménnyel kívánunk hitet tenni a magyarság történelmi egysége és a Kárpát-medencei keresztény hagyomány mellett. Gyűjteményünkkel igyekszünk a figyelmet felhívni egy-egy kevésbé ismert térség szépségeire és rejtett kincseire is.

A kötetben szereplő helyszínek nemcsak hazánk történetének és vallási életének a jobb megértését segítik, de egyben az ide irányuló zarándoklatokon mind magunkban, mind a velünk utazók szívében megtapasztalhatjuk egy rövid időre a nemzeti egységet. Annak felismerése, hogy mindenhol barátokkal, magyarul beszélő és velünk azonos vallási hagyományokban osztozó testvérekkel találkozhatunk, hosszú távon is biztosíthatja a magyarság megmaradását és történelmi egységének immár államhatárokon átívelő megvalósulását. A kötet lehetőséget ad mindazok kezébe, akik az új világrend súlyos kihívásai közepette, a mindannyiunk életében nyomot hagyó globális és európai problémák nyomán újra keresik a jövő magyarságának útjait. Ugyanis ez meglátásunk szerint nem lehet más, mint a közösség megtartó erejébe, az isteni szeretetbe vetett hitünk, az evilági történelmi összetartozás-tudatunk és egyben transzcendens kapcsolódásunk mindennapi megélése.

Így jó szívvel ajánljuk útikönyvünket nemcsak azoknak, akik a Kárpát-medence vallási emlékhelyeit szeretnék alaposabban megismerni, hanem azoknak is, akik egy-egy Kárpát-medencei régió végigbarangolását vagy egy tartalmas és feltöltődést ígérő hétvégi kirándulást terveznek.

Köszönjük partnereinknek és minden közreműködőnek a közös munkát!

Dr. Zachar Péter Krisztián, a KÁMME elnöke

A kötet elkészítése Magyarország Kormánya és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával valósult meg.

Hírek

2022-03-18

Barangolások a Kárpát-medencében

Megjelent a KÁMME online útikönyve, mely a Kárpát-medence 100 rejtett kincsét mutatja be.