Útmenti keresztek

Az útmenti keresztek felújítására vonatkozó felhívásunkra, a 2019-ben beérkezett pályázatokból, négy helyen folynak a munkálatok: Nagykárolyban, Kárpátalján, a Kászoni medencében, és Délvidéken. Különböző készültségi szinten, összesen 15 útmenti feszület felújítása van folyamatban. Ezek általában fából készültek.

A felújítás során felmerülhet az emberben a kérdés: kinek készítem ezt a keresztfát…?  A kereszt egy jel, amely Krisztusra mutat. „Senki sem szeret jobban annál, mint aki életét adja barátaiért”. A keresztfán az áldozatával Ő maga mutatta meg, hogy mennyire szeret minket.

Ezek a feszületek a folytonosság jelképei is. A múltat összekötik a jelennel, az apák ácsolta keresztek a fiúk által megújítva. Őseink hitét erősítette és megtartotta hosszú évszázadokon át a kereszt, amire feltekintettek. A ma embere ezzel a  felújítással is jelzi, hogy ősei földje, hite és temploma az ő öröksége. Ugyanarra a keresztre tekintünk mi is, és erőt meríthetünk az ő küzdelmeikből és kitartásukból. Aki hittel tekint az útmenti keresztre, jobb kapcsolata lehet az élettel, és az Isteni igazsággal. A felújítás célkitűzése a szellemi megújulás, a hitbéli megerősítés is.

 

Az útmenti keresztek felújításával kapcsolatos hírek

2020-05-29

Pünkösd és Trianon

A KÁMME elnökének ünnepi köszöntése pünkösd és a trianoni 100 éves évforduló alkalmából
2020-05-29

Krisztus keresztje nekünk az Isten ereje

Film a kászoni útmenti keresztek felújításáról
2020-04-11

Krisztus feltámadt

2020-04-09
Gedai Csaba: Harmadnapra föltámadt

Ég és föld között – virtuális kiállítás

A vészhelyzet miatt kiállításunkat a virtuális térbe költöztettük. A KÁMME elnökének húsvéti üzenete.
2020-03-24

Folytatódnak a KÁMME projektjei

A járvány miatt átszerveztük tevékenységünket.
2020-03-06

Beregszászi fotókiállítás

A Beregszászi KÉSZ fotókiállításnak adott otthont a Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokházban március 5-én A rendezvényen Jakab Eleonóra, a Beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke köszöntötte a dr. Linner Bertalan-emlékszobában egybegyűlteket. […]
2020-02-28

Popovics Béla Kárpátalján tartott előadást

Popovics Béla 2020. február 27-i nagybányai előadásáról   A nagybányai szórványmagyarság aktív tagjai az elmúlt években több alkalommal is részt vettek emlékezetesen szép kárpátaljai honismereti kirándulásokon, ezért Popovics Béla előadását […]
2020-02-15

Pécsre utazik az Ég és föld c. kiállítás

Folytatódik Ég és föld között c. kiállításunk utazása, ezúttal a pécsi Pannon Magyar Ház ad otthont a tárlatnak.
2020-02-12

Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra

A vándorkiállítás budapesti megnyitójára február 11-én, a Józsa Judit Galériában került sor.
2020-02-04

Nyíregyházi fotókiállítás

A nyíregyházi fotókiállítás megnyitójában Kaszásné Tóth Judit felhívta a figyelmet többek között a templomokra, mint a változások tanúira: Élvezhetjük a fények játékát. A szilágysági menyői gótikus templom ablakán beáradó „fényt, […]
2020-01-30

Vándorkiállítás Budapesten

Ég és föld között című vándorkiállításunk következő helyszíne Budapest, Józsa Judit Galéria
2020-01-20

Képkiállítás Cserniga Gyula festőművész alkotásaiból

A magyar kultúra napja alkalmából kárpátaljai partnerszervezetünk kiállítást szervezett, melynek megnyitójára január 19-én került sor a beregszászi Pásztor Ferenc Közösségi Házban.
2020-01-07

Fotókiállítás – Nagykároly

Fotókiállítás – Nagykároly A Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért (KÁMME) Alapítvány fotópályázatot hirdetett határon túli magyar fotósok számára. A díjnyertes fényképek döntő többsége az idei csíksomlyói búcsút, Ferenc pápa erdélyi látogatását és […]
2020-01-05

Ég és föld között – kiállításmegnyitó Székesfehérváron

A KÁMME által meghirdetett Ég és föld között c. pályázatra érkezett művekből kiállítás nyílik január 9-én Székesfehérváron, a Szent István Művelődési Házban.
2019-11-10
Fotó: Szanyi Norbert

Rákóczi-nap Komarócon

Az Egyesület a keresztény-nemzeti értékek megmaradásáért egész napos programot szervezett a II. Rákóczi Ferenc-emlékév kapcsán november 9-én a felvidéki Komarócon.
2019-10-31

Összefogással a keresztény Kárpát-medence megerősítéséért

A KÁMME Alapítvány október 25-én, Debrecenben összmagyar munkaértekezleten tekintette át a keresztény civil szervezetek helyzetét a Kárpát-medencében.
2019-10-26

Egység, teljesség és szentség

A KÁMME Alapítvány és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége szervezésében került bemutatásra Henri Boulad jezsuita szerzetes Egység, teljesség, szentség című könyve Debrecenben, október 26-án.
2019-10-25

Konferencia a Kárpát-medencei keresztény alkotóművészetről

A KÁMME a Józsa Judit Művészeti Alapítvánnyal közösen 2019. október 24-én, a Józsa Judit Galériában rendezte meg az első „Kárpát-medencei Keresztény Alkotóművészet” című konferenciát.
2019-10-23

Kárpát-medencei zarándoklat a hazáért

Közel ezer anyaországi és határon túli magyar zarándok gyűlt össze Kalocsán 2019. október 5-én, a KÉSZ hagyományos összmagyar zarándoklatán. A KÁMME partnerszervezetei is részt vettek az eseményen.
2019-10-11

Meghívó konferenciára

A KÁMME és a Józsa Judit Művészeti Alapítvány Kárpát-medencei keresztény alkotóművészet címmel konferenciát rendez 2019. október 24-én a Józsa Judit Galériában
2019-09-25
Fotó: Gedai Csaba

Alkotótábor – kiállításmegnyitó

A KÁMME és a Józsa Judit Művészeti Alapítvány a sikeresen lezajlott I. Neszmélyi Keresztény Képzőművészeti Alkotótáborban készült alkotásokból kiállítást rendez a Józsa Judit Galériában.
2019-09-23
Csoportkép Neszmélyen (Fotó: Gedai Csaba)

Határon túli művészek Neszmélyen

Elkezdődött a KÁMME Alapítvány által szervezett keresztény képzőművészeti alkotótábor Neszmélyen.
2019-09-15

Ég és föld között – kiállítási pályázat felhívása

Alapítványunk „Ég és föld között” címmel kiállítási pályázatot hirdet határon túli magyar művészek számára, melyre keresztény szellemiségű, kiállításra kész képzőművészeti, iparművészeti, népművészeti és népi iparművészeti alkotásokat várunk.
2019-08-07
Fotókiállítás csoportkép

Megnyílt a fotókiállítás a Józsa Judit Galériában

A KÁMME Alapítvány által meghirdetett Kárpát-medencei fotópályázat legszebb képeiből nyílt kiállítás a Józsa Judit Galériában augusztus 6-án. Az ünnepélyes megnyitó keretében került sor a fotópályázat díjainak átadására.
2019-07-22

Fotópályázat – kiállításmegnyitó

Augusztus 6-án megnyílik a fotópályázat legszebb képeiből megrendezett kiállítás a Józsa Judit Galériában. Mindenkit szeretettel hívunk a megnyitó ünnepségre!
2019-06-22
Péter András: Esti áhítat

Fotópályázat – eredményhirdetés

A KÁMME Alapítvány által meghirdetett fotópályázatra érkezett mintegy 100 pályaműből a zsűri tagjai kiválasztották a legjobbnak ítélt alkotásokat.
2019-05-06

Alkotótábor – pályázati felhívás

A KÁMME Alapítvány keresztény képzőművészeti alkotótábort szervez határon túli magyar művészek számára, 2019. szeptember 22. és 30. között Neszmélyen. Jelentkezni augusztus 20-ig lehet.
2019-05-01
Gedai Csaba: Dörgicse

Fotópályázati felhívás

A KÁMME Alapítvány fotópályázatot hirdet határon túli magyar fotósok számára, két kategóriában. A pályázatok beérkezésének meghosszabbított határideje: 2019. július 15.