Egység, teljesség és szentség

A KÁMME Alapítvány és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége szervezésében került bemutatásra Henri Boulad jezsuita szerzetes Egység, teljesség, szentség című könyve Debrecenben, október 26-án.

Az Alapítvány határon túli együttműködő partnereinek képviselőiből és a KÉSZ-csoportok vezetőiből álló közönség Sajgó Szabolcs, a Párbeszéd Háza igazgatója tolmácsolásában ismerkedhetett meg a könyvvel a Debreceni Református Kollégium Oratóriumában.

A kötet megírásának gondolata először 2014 kora tavaszán merült fel, és az azóta eltelt néhány év alatt öltött végleges formát. Ebben a tankönyvnek is szolgáló könyvében Boulad atya az emberi érzékelés, konkrétan az ízlelés, a hallás, a látás, a szaglás és az oralitás alapvető pszichológiai vonatkozásait érinti, ezen belül is elsősorban az utóbbira, a szájon keresztüli érzékelésre koncentrálva. A könyv első része hét előadást mutat be, és témája a könyv magját képezi: szeretet, oralitás és az úrvacsora. Az első részt követő Kérdések és válaszok fejezet a már átvett témák elmélyültebb megértését teszi lehetővé. Ez a rész kiegészíti a mű központi üzenetét, konkrét példákon át láttatva az olvasóval az embert saját magával, saját kiindulásával és érkezésével kapcsolatos útkeresésének természetét. Végül a könyv második része az ide kapcsolódó témákat tudományos formában dolgozza fel, mivel ez a szekció Boulad atya pszichológiai mester diplomájának reprodukciója.

A Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően juthatott el ez a nemrég angol és magyar nyelven is megjelent kiadvány számos példánya a KÉSZ-tagokhoz és a helyi csoportokon keresztül a téma iránt érdeklődőkhöz.