Hitből pajzsot, 1–12. rész

A kihívások elé állító járvány mindannyiunkat megvisel. A bizonytalanná váló világban válaszokat keresünk: mi lesz velünk, hogyan tovább? A hosszú kényszerszünet kihívás elé állít gyereket és felnőttet egyaránt. Aggodalmaink , nehézségeink leküzdésére a KÉSZ és a KÁMME Hitből pajzsot címmel közös, megerősítő videósorozatot készített a járvány idejére. Közszereplőket kértünk fel buzdításul, osszák meg velünk gondolataikat.

Kocsis Fülöp görög katolikus metropolita gondolatai:

Az élőlények közül az ember sajátja a reflexió, az önmagába tekintés képessége. Ha kellően önmagamba tekintek, felfedezem magamban Istent. Azt a személyes Istent, aki minden külső pajzsnál jobb védelmet jelent. Ha felismerem és a feltámadás fényében szemlélem Őt, új megvilágításba kerül az életem.  A felfedezés örömmel tölt el, így könnyebben viselhetem el az új helyzeteket…

A második videóüzenetben Majnek Antal, a munkácsi Szent Márton székesegyház püspöke hívja fel a figyelmet arra, hogy az új helyzettel lehetőséget kaptunk a megújulásra. Láthatjuk, hogy már nem mehet úgy minden, ahogy eddig. A megújulás feltétele a bűneink felismerése, megbánása, így térhetünk meg Istenhez. Új világ kezdődik…

Csókay András idegsebész professzor videóüzenete: „az Istent szeretőknek minden a javukra válik”. Életünk során a szeretetnek töredékét sem éljük meg, folytatás az örök életben van. Szem nem látta, gyönyörű, örök életet készített nekünk Isten. Átkerülünk Isten egyik tenyeréből a másikba. Erre gondoljunk, mert ez átsegít a járvány nehézségein is…

Süveges Gergő médiaszakember Isten szeretetéről és mindenhatóságáról tesz megdöbbentő kijelentést. Rögtön helyére is teszi a kérdést, és választ is ad. Ezáltal felismerjük felelősségünket és vállaljuk feladatainkat, mert Isten szeret, és nagykövetének választ minket.

Balog Zoltán református lelkész szerint az értelmes ember érteni akarja a világot, az életet, a vírust. Mi a célja? Mi a dolgunk vele?  Az elbillent világban a lélek sorvad. Ezt kell újraépíteni. Aki gondolkodik, látja Isten gondoskodó szeretetét… Ha a kialakult helyzetben valakivel többet, jobbat tettem, a közösségért, a minőségi változás miatt, már megérte ebbe a helyzetbe kerülni…

Borbás Zoltán , a Kaposvári Egyetem kancellárja a kialakult járványhelyzet és a megváltozott életmód miatt teszi fel a kérdést: mi a tanulság? Mit kezdünk az elszenvedett veszteségekkel? Tudunk-e nyereséggel kilábalni a helyzetből?  Ezt mindannyiunknak meg kell vizsgálni, levonni a tanulságokat, beépíteni az életünkbe.

Számadó László matematikatanár egy dal sorát idézi: “Én már nem akarok félni…” Ha feladatainkat félelemmentesen, Isten dicséretére tesszük, akkor minden könnyebbé válik.

Barthel-Rúzsa Zsolt evangélikus lelkész, a Századvég Alapítvány ügyvezető elnökhelyettese üzenetében kiemeli: új élethelyzetben kellett helytállnunk, összezárva megtalálni a saját helyünket. Az összefogás erejében tapasztalhattuk, hogy együtt erősek vagyunk, szerteszét pedig gyengék.

Milyen furcsa teremtmény is az ember, mégpedig azért, mert nem veszi észre a jót. A mai ember elégedetlen a világgal. Könnyen megszokja maga körül a jót, és magától értetődőnek veszi a békét, a szeretetet, az egészséget. Akkor veszi észre az igazi értékét, amikor mindez elveszik, vagy veszélybe kerül. Az utóbbi hónapokban szembesültünk azzal, mennyire sérülékenyek vagyunk. Felvetődik a kérdés, hol van az az erős pajzs, ami megvéd minket. Erről beszél Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke az alábbi tanúságtételében.

Igyekezzünk az Eucharisztiában összeölelkezni, szólít fel Eperjes Károly színművész. Ne hagyjuk elveszni édes Hazánkat!

Az Miatyánk, az imádság minden helyzetben megtanít az alázatra, visszasegít a méltóság útjára, és könnyebbé teszi az elfogadást, mondja Török Máté, a Misztrál együttes verséneklő művésze.

Az első 11 rész legszebb gondolataiból készült ez a válogatás. 

A teljes sorozat egyben elérhető a KÉSZ YouTube-csatornáján erre a linkre kattintva.

A projekt megvalósítását a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatta.