Összetartás nélkül nem lehet jövőt építeni

A KÁMME Alapítvány „a Kárpát-medencei keresztény értelmiségiek együttműködése a magyar egység elősegítése” projektje keretén belül meghívó érkezett a Dél-erdélyi Ében Haézer Egyesülettől a Lupényban tartott rendezvényére. Az útmenti keresztek felújítását célzó alprojekt az elcsatolt részeken húsz feletti feszület felújítását támogatta, az egyik éppen az itteni katolikus templom kertjében hirdeti immár az Anyaország és a Zsil-völgye magyarjainak baráti együttműködését.
Az alapítvány részéről Tóth Ernő elnök, Matolcsy János tanácsadó és Izing László koordinátor örömmel kerekedett fel, hogy részt vegyenek a történelmi Magyarország legdélibb területén zajló ünnepségeken. A változatos program a környék és a történelem megismerésére is lehetőséget adott, Benedekfi Dávid egyesületi elnök kalauzolásával a hegyi jellegű folyó által képezett 1000 éves határon, az egykori magyar vámház látogatásával kezdődött. Másnap az egykori bányakapitányság épületében berendezett múzeumban Dr. András József a Petrozsényi Egyetem bányászati képzését vezető professzora, „A Zsil völgye a XX. század elején” című hely- és ipartörténeti mű egyik szerzője fogadta a küldötteket. Délután az 1933-as felállított, most felújított missziós kereszt megáldása Alexandru Joan Ruști helyi plébános által zajlott szép választékos magyar nyelven, a szentmisén Bajkó Norbert, a petrilai Szent Borbála római katolikus templom plébánosa koncelebrált.
Az ezt követő Magyar Szórvány Napok ünnep kezdeményezése éppen innen, Hunyad megyéből indult el 2011-ben, hogy azután Erdélyben, majd Magyarországon is elterjedjen. Fontosságát bizonyítja, hogy az erdélyi magyarság közéletének jelentős képviselői vettek részt az eseményen. Benedekfi Dávid, mint a helyi RMDSZ elnöke köszöntötte az együtt ünneplőket, hangsúlyozva, hogy az összefogás a szórványban élő magyar közösség alapja, összetartás nélkül nem lehet jövőt építeni. Széll Lőrincz, Hunyad megye alprefektusa felhívta a figyelmet, hogy a közelgő választások az erdélyi magyarság hosszabb távú jövőjéről szólnak. Az anyanyelvet és a nemzeti önazonosságot akkor lehet legjobban ápolni, ha a közösség csapatként működik együtt, egyházi vezetők, pedagógusok, politikusok, civil szervezetek és egyéb közéleti személyiségek közös munkájával, hangsúlyozta ünnepi felszólalásában Kelemen Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő.
Kacsó-Doboly Izabella, az ifjúsági és családügyi minisztérium államtitkára rámutatott, hogy a Zsil-völgyében példásan fog össze a magyarság. Ezt az alapítvány küldöttsége is igen jó érzéssel tapasztalhatta meg, hiszen az eseményeken fiatalok és idősek, katolikusok, reformátusok, unitáriusok és baptisták, helyiek és a messziről érkezett vendégek példamutatóan együtt ünnepeltek.

Szöveg és fotó: Izing László
projektkoordinátor

A program megvalósulását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.