Projektleírás

A Kárpát-medencei keresztény alkotóművészet támogatása c. projektünk során neves művészekből álló szakmai kuratórium vezetésével és iránymutatásával áttekintettük a Kárpát-medencei keresztény alkotóművészet helyzetét, a témában konferenciát rendeztünk, ill. készült egy tanulmány (pillanatkép). 2019-ben és 2021-ben alkotótábort szerveztünk határon túli művészek számára, és az itt elkészült művekből kiállításokat szerveztünk. A projekt keretén belül két fotópályázatot hirdettünk meg, 2019-ben egyfelől a csíksomlyói búcsúhoz és pápalátogatáshoz kapcsolódóan, másfelől a Kárpát-medencei magyar keresztény értékek dokumentálása céljából. 2021-es, KÁMME Fotóműhely c. pályázatunk pedig a keresztény ünnepkörökhöz kapcsolódott. Szimbolikus jelentőségű a Kárpát-medence keresztény hagyományaira emlékeztető, út menti keresztekhez kapcsolódó projektünk, melynek keretében a határon túli területeken felújítottunk 19 út menti vagy temetői keresztet. 2021-ben az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódó Ars Sacra Fesztivál keretében nagyszabású Kárpát-medencei alkotóművészeti kiállítást rendeztünk a budapesti Szent István-bazilikában, Szent István öröksége címmel. 2020-ban meghirdetett A mi karácsonyunk c. gyermekrajzpályázatunkon határon túli gyermekek vettek részt. 

A szakmai kuratórium tagjai:

Bába Szilvia

A Duna Művészegyüttes ügyvezetője


Józsa Judit

Kerámiaszobrász, művészettörténész


Gedai Csaba

Fotóművész


Madarassy István

Kossuth-díjas szobrászművész


Molnár János

Festő- és grafikusművész


Keresztes Dénes

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége elnökhelyettese


Hírek

2019-10-25

Konferencia a Kárpát-medencei keresztény alkotóművészetről

A KÁMME a Józsa Judit Művészeti Alapítvánnyal közösen 2019. október 24-én, a Józsa Judit Galériában rendezte meg az első „Kárpát-medencei Keresztény Alkotóművészet” című konferenciát.
2019-10-11

Meghívó konferenciára

A KÁMME és a Józsa Judit Művészeti Alapítvány Kárpát-medencei keresztény alkotóművészet címmel konferenciát rendez 2019. október 24-én a Józsa Judit Galériában